Leger gaat gevangenissen bewaken

De regering zet het leger in om de situatie in de gevangenissen onder controle te krijgen. In enkele Waalse en Brusselse gevangenissen zijn al bijna twee weken acties aan de gang. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

"Deze beslissing is noodzakelijk omdat de directies, het werkwillig gevangenispersoneel, de politie, de civiele bescherming en het Rode Kruis al dagenlang stand houden in uiterst moeilijke omstandigheden", laat het kernkabinet weten. Door de staking moeten veel gedetineerden meer in hun cel blijven, kunnen ze dagenlang niet meer douchen of kunnen ze moeilijk bezoek ontvangen.

Na ministerieel overleg werd daarom besloten om in zes pelotons van dertig soldaten mee in te zetten. Op die manier krijgt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) meer tijd om tot een sociaal akkoord met de bonden van het gevangenispersoneel te komen.

Voorakkoord afgewezen

Sinds 25 april wordt in de Brusselse en Waalse gevangenissen gestaakt tegen de besparingen en de werkdruk. Na onderhandelingen sloten Geens en de cipiersvakbonden vrijdag een voorakkoord. Vandaag moeten de bonden laten weten of het voorstel aanvaard is. Maar omdat het personeel dat voorakkoord verwerpt, ziet het er niet naar uit dat de staking snel voorbij zal zijn. Omdat de langdurige staking ook druk legt bij de werking van de politie, dreigden twee politiebonden (VSOA en NSPV) intussen ook al met een staking bij de politieagenten die in de gevangenissen werden ingezet.

Foto Belga / D. Stockman