Zuid-Korea en VS akkoord om druk op Noord-Korea op te voeren

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zuid-Korea en de Verenigde Staten zijn ermee akkoord gegaan om de druk op Noord-Korea op te voeren. Dat schrijft het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap zaterdag. Dat gebeurde nadat recente satellietbeelden suggereren dat Noord-Korea vooruitgang boekt om een vijfde nucleaire test uit te voeren in de nabije toekomst. De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Yun Byung-se en zijn Amerikaanse collega John Kerry kwamen tijdens een telefoongesprek overeen om "samen met de internationale gemeenschap sterke waarschuwingsberichten te blijven sturen naar Noord-Korea, om zo het Noorden af te schrikken om extra nucleaire tests uit te voeren en verder te provoceren", aldus het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Indien Noord-Korea toch verder provocaties uit, dan zal het land te maken krijgen met een "ondraaglijk isolement en problemen" door druk en sancties van de internationale gemeenschap, aldus de twee Buitenlandministers.

Noord-Korea spreekt al lang dreigende taal over zijn nucleaire wapens, en op beelden die donderdag zijn gemaakt, zijn sporen te zien van nucleaire activiteiten, aldus experts zaterdag. Die gaan ervan uit dat de aanwezigheid van wagens in de buurt van het commandocentrum aantoont dat er een nucleaire test wordt voorbereid.

Kerry en Yug spraken ook over het congres van de Arbeiderspartij in Noord-Korea, het eerste partijcongres in 36 jaar, en hebben besloten om van dichtbij op te volgen welke beslissingen daar worden genomen, en nauw samen te werken in hun reacties op die beslissingen.

De spanningen op het Koreaanse schiereiland lopen tegenwoordig weer hoog op vanwege de nucleaire tests van Noord-Korea en de internationale sancties die het land daarvoor heeft gekregen, en de jaarlijkse militaire oefeningen door Zuid-Korea en de Verenigde Staten, die onlangs hebben plaatsgevonden.

bron: Belga