Stakingsacties in Brusselse en Waalse gevangenissen duren voort

door
Belga
Leestijd 2 min.

De toestand in de Brusselse en Waalse gevangenissen is ongewijzigd: de stakingsacties in deze strafinrichtingen duren voort. Dat is vernomen van Kathleen Van De Vijver, de woordvoerster van het Gevangeniswezen. In de gevangenis van Beveren is de solidariteitsactie van de liberale vakbond VSOA sinds gisteren 22 uur beëindigd, aldus permanent secretaris Frank Serlet (VSOA). Sinds 25 april wordt in de Brusselse en Waalse gevangenissen gestaakt tegen de besparingen.

Na een dag onderhandelen bereikte minister van Justitie Koen Geens gisterenavond een protocol met de vakbonden dat de bonden willen verdedigen bij hun achterban. Dat voorstel voorziet onder meer 405 nieuwe aanwervingen in 2016, of 55 meer dan in het eerder verworpen voorstel. Volgens de minister zal met de bijkomende aanwervingen het personeelskader van eind 2015 behouden blijven, dus met ongeveer 7.000 mensen.

Geens sprak verder met de bonden af dat de beveiligingswerken zoals het plaatsen van nieuwe camera's de absolute prioriteit zouden krijgen. Voorts werd voor de nieuwe werkwijze een flexibiliteitspremie overeengekomen. Een personeelslid krijgt voor bepaalde uren 4,8 euro bruto (geïndexeerd) per uur. Dat moet het loonverlies door de nieuwe werkmethodes compenseren.

"De toestand in alle Brusselse en Waalse gevangenissen is intussen ongewijzigd. Binnen de 36 uren wordt het personeel geraadpleegd over het voorstel. Wij hopen tegen zondagavond een zicht te hebben op de reacties van de achterban", aldus Kathleen Van De Vijver. Inmiddels blijven de stakingsposten aan de gevangenispoorten staan, maar de bonden hebben zich volgens Geens geëngageerd dat ze alle personen en diensten zullen laten passeren die nodig zijn, zodat de rechten van de gedetineerden gerespecteerd worden.

bron: Belga