'Life, Animated' laureaat Juryprijs voor Beste Internationale Documentaire op Docville

door
Belga
Leestijd 1 min.

De film 'Life, Animated' van Roger Ross Williams is zaterdag in Leuven tijdens de afsluitende avond van Docville, het internationaal festival van de documentairefilm, bekroond met de Juryprijs voor de Beste Internationale Documentaire. De film vertelt het ontroerend verhaal van de autistische Owen Suskind die als kleuter voor het eerst mondeling contact legt met zijn ouders door middel van citaten uit Disney-films. De Prijs voor Beste Belgische documentaire ging naar 'Reach for the Sky' van Steven Dhoedt. In deze film volgt de regisseur enkele Zuid-Koreaanse jongeren in de aanloop van de Suneung-test, een eindexamen voor scholieren. De score die men op deze test behaalt, bepaalt niet alleen aan welke universiteit de leerling mag studeren maar is ook een statussymbool.

In de sectie 'Weten & Geweten' koos de jury voor 'This Changes Everything' van Avi Lewis, naar het gelijknamige boek van Naomi Klein. De film stelt dat de klimaatopwarming niet het einde van de mensheid moet zijn, maar het begin van een nieuwe verhouding mens-natuur en past derhalve in de trend van documentaires met een positieve boodschap en een pleidooi voor een andere manier van leven.

Tot slot werd de Prijs voor Beste TV-documentaire uitgereikt aan 'Spul' van Jan Antonissen en Guillaume Graux. Het gaat om een vierdelige reeks over bekende en minder bekende dopingzondaars uit verschillende sporttakken die een inhoudelijk diepgaande blik biedt op wat doping fysiek en mentaal doet met een sporter.

bron: Belga