Enkel eenheid kan Brussel er terug bovenop brengen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zowel Brussels Parlementsvoorzitter Charles Picqué als minister-president Rudi Vervoort hebben vanmorgen opgeroepen tot eenheid tussen de Belgische instellingen, de Brusselse instellingen en burgers om na de aanslagen er terug bovenop te geraken. Picqué pleitte voor "legislatuurcontracten" waarin de verschillende beleidsniveaus afspraken maken voor een gezamenlijk beleid. Het Irisfeest, dat de oprichting van het Brussels gewest herdenkt, was zaterdag aan de 27ste editie toe. De plechtigheid in het Brussels Parlement werd bijgewoond door heel wat parlementsvoorzitters, federale ministers en Brusselse politici.

Charles Picqué (PS) wees erop dat een institutionele hervorming niet noodzakelijk de oplossing biedt voor de problemen. "Men haalt vaak uit naar de ingewikkelde structuur van de Brusselse instellingen, maar men vergeet dat deze structuur een gevolg is van een communautair compromis. De Brusselaars hebben die ingewikkelde structuur niet gewild", stelde de parlementsvoorzitter.

Hij betreurde het gebrek aan middelen voor het Brussels gewest waardoor het moeilijk wordt om alle taken uit te voeren. "Het populistische discours wordt gevoed door de vaststelling dat men niet in staat is om de veiligheid van de bevolking te garanderen". Picqué riep op tot een 'eenheid van actie' ondanks de versnippering van de bevoegdheden. Daarom pleitte hij voor 'legislatuurcontracten' waarin de verschillende bevoegdheidsniveaus bepalen wat hun prioriteiten voor een gezamenlijk beleid zijn.

Fouad Ahidar (sp.a), ondervoorzitter van het Brussels Parlement, deed een oproep om ook over de positieve zaken in Brussel te praten en te berichten. "Goed nieuws is voor velen geen nieuws. Praat ook over de talrijke initiatieven die Brussel helpen", riep hij de pers op.

Minister-president Rudi Vervoort (PS) pleitte voor eenheid, zowel op sociaal-economisch als op politiek vlak. "De instellingen dienen de problemen op gepaste manier aan te pakken en geen politieke spelletjes spelen", benadrukte hij. Vervoort gaf een overzicht van de maatregelen die de Brusselse regering genomen heeft na de aanslagen. "Heel de natie zal voordelen halen uit die maatregelen", klonk het.

bron: Belga