Drieëntwintig jaar na vernietiging, herrijst Bosnische Ferhadija-moskee

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Banja Luka in Bosnië is zaterdag de gerestaureerde Ferhadija-moskee ingehuldigd. Exact 23 jaar geleden werd de moskee tijdens de Bosnische oorlog door Servische nationalisten vernield. De ceremonie werd bijgewoond door vertegenwoordigers van verschillende religies. Allen zagen in de inhuldiging "een nieuwe start" voor de volkeren van Bosnië: Serviërs (orthodoxen), Bosniakken (moslims) en Kroaten (katholieken).

"De haat verdwijnt, het vertrouwen groeit en de verzoening zal onze door de oorlog geschokte geesten versterken", sprak de grootmoefti van Bosnië, Husein Kavazovic. "Moslims, orthodoxen, katholieken, joden en alle andere burgers kunnen en moeten een gemeenschappelijk huis van vrede en veiligheid bouwen op Europese grond."

De Ferhadija-moskee dateert van de zestiende eeuw en was erg belangrijk voor de moslims in Bosnië. Het is een van de zestien moskeeën van Banja Luka, een stad in het Servische deel van Bosnië en Herzegovina, die tijdens de burgeroorlog (1992-1995) werden vernield tijdens een campagne van etnische zuivering. Vijftien werden op vandaag al heropgebouwd.

Een aanzienlijke politiemacht was op de been tijdens de ceremonie. Toen in 2001 het begin van de wederopbouw werd gevierd, veroorzaakten extremistische Serviërs rellen. Daarbij viel toen een dode.

Bron: Belga