Belgische staat voor derde maal veroordeeld voor schenden rechten gedetineerde

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Belgische staat is afgelopen week al voor de derde maal veroordeeld voor het schenden van de rechten van een gedetineerde. De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft de staat een dwangsom opgelegd als een man die in de gevangenis van Vorst in voorlopige hechtenis zit, niet de nodige medische verzorging krijgt. Dat meldt meester Alexander Hamels, de advocaat van de gedetineerde. "Mijn cliënt verblijft met drie personen in een kamer van 9 m², heeft zich al 11 dagen niet kunnen douchen, zijn lakens worden niet ververst, zijn kleren worden niet gewassen en zijn cel niet gekuist", zegt de advocaat. "Hij heeft geen contact met de buitenwereld, heeft de afgelopen 11 dagen geen buitenlucht gezien en kan zelfs in de meeste gevallen niet met zijn advocaat spreken. Er is geen wc-papier op de cel en de wasbak is lek, waardoor zijn matras nat is, maar het personeel weigert die te herstellen. De gedetineerden krijgen ook slechts éénmaal per dag een koude maaltijd, met koude koffie."

Klachten bij de gevangenisdirectie zouden genegeerd worden en de aanwezige politie zou ook geen inspanningen doen om de situatie te verbeteren. De gedetineerde stapte daarop naar de Brusselse rechtbank van eerste aanleg.

"Die heeft op éénzijdig verzoekschrift beslist dat mijn cliënt op straffe van een dwangsom toegang moet krijgen tot geneeskundige zorg, onder meer omdat hij geen vast voedsel tot zich kan nemen en er geen gehoor wordt gegeven aan zijn verzoeken tot medische bijstand", zegt meester Hamels. "Mijn cliënt heeft nog een aantal andere eisen gesteld om te zorgen dat een einde komt aan de onmenselijke behandeling die hij moet ondergaan, maar daarover buigt de kortgedingrechter zich maandag."

bron: Belga