Vlammenzee in Canada breidt zich snel uit

door
Belga
Leestijd 1 min.

De bosbranden in de Canadese provincie Alberta hebben zich nog uitgebreid. Op 24 uur tijd is de vlammenzee gegroeid van een oppervlakte van 100 naar 850 vierkante kilometer, aldus de regering. Meer dan 1.100 brandweermannen bestrijden het vuur. In Fort McMurray, dat het zwaarst getroffen is door de bosbranden, werden dinsdag alle 88.000 inwoners geëvacueerd. Ondertussen worden een achtduizendtal mensen die in noordelijke richting zijn weggevlucht, via de lucht overgebracht naar veiligere oorden. De autoriteiten hopen dat de enige weg vanuit Fort McMurray naar het zuiden vandaag opnieuw toegankelijk wordt, om ook de 17.000 overige mensen te evacueren, die dreigen gevangen te worden door het vuur.

De premier van Alberta, Rachel Notley, waarschuwde de burgers van de stad gisteren dat het nog lang zal duren vooraleer ze weer naar huis zullen kunnen terugkeren. In Fort McMurray zijn al meer dan 1.600 gebouwen vernield door het vuur, maar van menselijke slachtoffers is momenteel nog geen sprake.

De premier verklaarde eerder op de dag dat 7 van de 49 bosbranden die Alberta teisteren, niet meer onder controle waren. Volgens BBC worden voor de komende dagen wel frissere temperaturen en regen voorspeld.

bron: Belga