Staking Gevangenissen - Gedetineerde uit Doornik dient klacht in tegen Belgische staat

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een gedetineerde uit de gevangenis van Doornik heeft bij de rechtbank van eerste aanleg een klacht ingediend tegen de Belgische staat, zo is vrijdag vernomen. Hij klaagt over onmenselijke leefomstandigheden als gevolg van de staking van het gevangenispersoneel van de voorbije twaalf dagen. Hij eist een dwangsom van 10.000 euro per dag en een schadevergoeding. Als de staking van de cipiers wordt voortgezet, zal de burgerlijke rechtbank zich volgende week in kort geding uitspreken over de klacht. Bij een opheffing van de stakingsacties, zal er volgens de advocaten van de klager wel nog altijd een schadevergoeding geëist worden voor de "mensonwaardige behandeling" die de gedetineerde de voorbije twaalf dagen te beurt viel. Er wordt benadrukt dat de gevangene geen toegang had tot douches of verzorging en geen bezoek mocht ontvangen.

De klacht werd ingediend door één gevangene die opgesloten zit in vleugel C van de gevangenis van Doornik. Maar zijn advocaten stellen dat een dertigtal gedetineerden, die door de staking momenteel geen toegang tot rechtsbijstand hebben, de actie steunen.

Volgens de advocaten is de toestand in gevangenis van Doornik explosief. In vleugel C zouden zich de voorbije dagen al verschillende incidenten hebben voorgedaan.

bron: Belga