"Raid op vluchtelingenkamp in Syrië is mogelijk oorlogsmisdaad"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De chef van de humanitaire operaties van de Verenigde Naties heeft gevraagd om meteen een onderzoek te starten naar de luchtaanvallen op vluchtelingenkampen in Syrië, waarbij minstens 30 doden vielen. Stephen O'Brien is "geschokt en diep verontwaardigd" door de aanval. "Als men ontdekt dat deze schokkende aanval opzettelijk gericht was op een burgerlijke structuur, kan het gaan over een oorlogsmisdaad", aldus O'Brien.

Bij de raid op vluchtelingenkampen in Idleb, in het noorden van het land, waar Syrische gezinnen verblijven die hun huizen hebben ontvlucht door de oorlog, zijn minstens 30 doden gevallen. Meer dan 80 mensen raakten bovendien gewond. "Ik ben geschokt en diep verontwaardigd door het nieuws over de dood van burgers vandaag door luchtaanvallen die twee installaties hebben geraakt waar ontheemde mensen op zoek waren naar een toevluchtsoord", zegt O'Brien nog in een persbericht.

De provincie Idleb, die niet ver ligt van de Turkse grens, wordt gecontroleerd door het al-Nusrafront, de tak van al-Qaida in Syrië. Duizenden mensen hebben er de afgelopen weken hun huizen ontvlucht en er werden vluchtelingenkampen opgezet aan de grens met Turkije.

Wie er achter de raid zit, is nog niet duidelijk. Volgens het pro-rebellenagentschap Shahba Press is het regime van Bashar al-Assad verantwoordelijk, maar daarover is nog geen zekerheid. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd dat de eerste berichten het regime beschuldigen, maar "we willen eerst helemaal zeker zijn voor we iemand beschuldigen", aldus woordvoerder Mark Toner. "Maar de aanval ligt volledig in de lijn van de soort aanvallen die het regime uitvoert tegen onschuldige burgers."

De aanvallen kwamen er enkele uren nadat in Aleppo, eveneens in het noorden van het land, een tijdelijke wapenstilstand van kracht werd. Daar werd op 22 april een offensief gelanceerd door het regime. Volgens Toner was er wel verwarring over de start van het staakt-het-vuren, aangezien de VS ervan uitgingen dat dat van start ging om middernacht op woensdag, terwijl het Syrische regime verklaarde dat het pas 24 uur later begint. Hij zei ook dat de wapenstilstand voor de Russen en het regime slechts 48 uur duurt, terwijl de VS "ervoor willen zorgen dat het staakt-het vuren zoveel mogelijk een open einde krijgt".

Door de oorlog in Syrië kwamen sinds maart 2011 al meer dan 270.000 mensen om het leven, en sloegen miljoenen mensen op de vlucht.

Bron: Belga