Proximus League - WS Brussel krijgt geen licentie van BAS, Eupen promoveert

door
Belga
Leestijd 3 min.

Het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft geen licentie betaald voetbal toegekend aan de kampioen in tweede klasse White Star Brussel. Dat melden meerdere bronnen, waaronder Eupen en competitiemanager Thibault De Gendt, vrijdagavond. Door het vonnis promoveert Eupen als tweede in de stand volgend seizoen naar 1A, de hoogste afdeling. WS Brussel kroonde zich op de slotspeeldag tot de verrassende kampioen in de Proximus League. Bij die eerste plaats hoort de promotie naar de hoogste klasse in het betaald voetbal (1A), maar de Licentiecommissie van de Belgische voetbalbond (KBVB) kende voor volgend seizoen geen licentie toe aan de Brusselaars, voornamelijk wegens het stadiondossier. Er ontstond ruzie tussen White Star en de gemeente Sint-Jans-Molenbeek over het gebruik van het Edmond Machtensstadion. De Brusselse gemeente beëindigde de huurovereenkomst, omdat de club van sterke man John Bico een aantal afspraken niet naleefde. Bico verweet de gemeente dan weer de vierdeklasser RWDM, dat zijn thuismatchen ook in het Edmond Machtensstadion afwerkt, voor te trekken. Uiteindelijk konden club en gemeente zich verzoenen en kwam er een nieuw contract voor een verlengd verblijf in Molenbeek uit de bus. Behalve de stadionperikelen moest White Star een aantal financiële zaken ophelderen. Bovendien was het niet duidelijk of het Edmond Machtensstadion aan de stadionvoorwaarden voldeed.

WS Brussel ging verhaal halen bij het BAS en stelde zijn dossier afgelopen maandag voor. Gedurende zes uur stonden Bico en clubadvocaat Laurent Denis een driekoppige arbitragecommissie te woord, waarna de club reageerde "vertrouwen te hebben in een goede afloop". Alle betrokken partijen - waaronder de KBVB en enkele tweedeklassers - kregen extra tijd om bewijsstukken voor te leggen en schriftelijk te reageren, maar dat bracht geen soelaas voor White Star. Het BAS besliste alsnog om de kampioen in tweede klasse geen licentie te geven. White Star Brussel zakt naar de tweede amateurreeks. De club kan nog zijn gelijk proberen te halen voor de burgerlijke rechtbank, maar die procedure werkt niet opschortend.

Door de beslissing van het BAS promoveert Eupen als tweede in de Proximus League naar de eerste nationale A (1A). "De Licentiecommissie en vertegenwoordigers van diverse clubs hebben hun bedenkingen geuit voor het BAS. De verscheidene licentiecriteria moeten op een gelijke manier getoetst worden als voor iedere andere club. Bovenop de sportieve prestaties, moet een club voldoen aan een reeks verplichte criteria alvorens ze aanspraak mag maken op promotie naar hogere reeksen", reageert de club uit de Oostkantons op het vonnis. "Vanaf vandaag zullen we ons voorbereiden op de uitdaging van de Jupiler Pro League."

Ook voor Roeselare, dat nipt op de negende plaats eindigde, is er goed nieuws. De West-Vlamingen slaagden er niet in om in de top acht te eindigen en moesten zakken naar de eerste amateurreeks. Omdat WS Brussel geen licentie betaald voetbal bemachtigde, kan Roeselare via de groene tafel alsnog in eerste nationale B (1B) aantreden. "Dit als mooie beloning voor de mensen die zich dag in dag uit met hart en ziel voor de club inzetten en ook als zegen voor de jeugd, die op het hoogste niveau kan blijven voetballen", reageerde Roeselare op zijn website.

bron: Belga