Moord in maffiastijl: lichaam met "betonnen schoenen" aangespoeld in New York

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een lichaam dat eerder deze week werd aangetroffen op het strand van Brooklyn (New York) had "betonnen schoenen" aan. Het overgieten van de voeten van een slachtoffer met beton alvorens hem in het water te gooien, is een gebruik dat geassocieerd wordt met de georganiseerde misdaad en de maffia, maar er zijn zo goed als geen bewijzen dat dit ook echt gebeurt. Het slachtoffer werd geïdentificeerd als de 28-jarige Peter Martinez, een bekend bendelid.

"Deze persoon was ingepakt in plastic zakken, zijn armen waren achter zijn rug gebonden en zijn voeten waren ondergedompeld in beton", aldus de politie van New York volgens BBC. "Het gaat duidelijk om een moord."

Het gebruik van dergelijke "betonnen schoenen" om slachtoffers te doen verdwijnen op de bodem van de oceaan wordt gelinkt aan de maffia, maar wordt vooral beschouwd als een legende en iets dat enkel voorkomt in fictie. Verschillende misdaadschrijvers lieten al weten dat Martinez waarschijnlijk het eerste slachtoffer is dat zo om het leven kwam.

In augustus 1964 werd het lichaam van Ernest Rupolo aangetroffen in Jamaica Bay in New York met twee blokken beton aan zijn benen gebonden, maar het onderdompelen van de voeten van het slachtoffer in vloeibaar beton werd tot nu toe enkel in boeken en filmscenario's beschreven.

De doodsoorzaak wordt momenteel nog onderzocht. Daarnaast wordt bekeken of Martinez' voeten voor of na zijn dood werden gebetonneerd. Wat al wel duidelijk is, is dat de dader niet gewacht heeft tot het beton volledig opgedroogd was, waardoor het vol luchtbellen zat. Dat is mogelijk de reden waarom het lichaam toch is aangespoeld.

bron: Belga