Gedeeltelijke hertelling bezorgt Servische premier alsnog absolute meerderheid

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Servische Vooruitgangspartij (SNS) van eerste minister Aleksandar Vucic heeft tijdens de Servische parlementsverkiezingen van 24 april dan toch de absolute meerderheid in het parlement behaald. Dat blijkt uit de officiële verkiezingsresultaten, die vandaag werden bekendgemaakt. Op 4 mei moest in een aantal kiesbureaus opnieuw worden gestemd, omdat de resultaten ongeldig waren verklaard.

De nieuwe verkiezingen, in vijftien van de meer dan 8.000 stembureaus, kwamen er na beschuldigingen van premier Vucic. Hij vond het verkiezingsresultaat van 24 april ongeldig, omdat kopstukken van de oppositie in de kiescommissie zetelden. Volgens hem konden twee kleine partijen daardoor de kiesdrempel van vijf procent halen, waardoor zijn Vooruitgangspartij de absolute meerderheid verloor. De oppositie van haar kant betichtte de SNS van manipulatie.

In de nieuwe uitslag behoudt Vucic dan toch zijn absolute meerderheid in het parlement. Zijn Vooruitgangspartij haalt 131 op 250 zetels, of 48.25 procent van de stemmen.

Toch zal de premier met een sterkere oppositie moeten afrekenen dan tijdens de vorige legislatuur. Toen bezette SNS nog 158 zitjes in het parlement.

De belangrijkste tegenstand zal waarschijnlijk uit extreemrechtse hoek komen: met DSS-Dveri en de Servische Radicale Partij (SRS) haalden twee pro-Russische en anti-Europese partijen de kiesdrempel.In totaal haalden zeven partijen de kiesdrempel van vijf procent.

Vucic kondigde al aan dat hij een regering zal proberen te vormen tegen 8 juni. Hij verwacht naar eigen zeggen dat het een coalitieregering wordt. In de vorige legislatuur vormde de SNS een coalitie met de socialistische partij (SPS).

Vucic wordt een autoritaire regeerstijl en windhaangedrag aangewreven. In een niet zo ver verleden gold hij nog als volbloed-nationalist. Nu is zijn grote droom, Servië tot de EU te doen toetreden. Gezien het verleden is Servische toetreding tot de Navo allicht enkele bruggen te ver.

Bron: Belga