Dumoulin realiseert roze droom in openingsrit van de Giro

door
Belga
Leestijd 2 min.

Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) heeft de openingstijdrit in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De Nederlander legde de 9,8 km voor eigen volk in Apeldoorn af in 11:03 en veroverde zo de eerste roze trui in deze 99e Giro. De Sloveen Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) eindigde als tweede op amper 1 honderste van Dumoulin. De Costaricaan Andrey Amador (Movistar) reed de derde chrono op zes seconden van de Nederlandse winnaar.

In een zonnig Apeldoorn was het de Italiaan Fabio Sabatini die als eerste de start nam op het podium in het midden van de piste van de Voortwaarts, het omnisportcentrum in Apeldoorn. Zijn tijd, 11:49, was van geen betekenis, de eerste richttijd die werd neergzet was die van Moreno Hofland die 11:28 liet noteren over de kleine 10 kilometer. Lang zou hij niet op de hotseats verblijven, want Mathias Brändle, voormalig houder van het werelduurreccord, dook daar maar liefst negen seconden onder.

De Zweed Ludvigsson pitste er wat later nog eens zes seconden af, goed voor de ploegmaat van Dumoulin die op die manier zijn kopman nog meer wist te motiveren.

Intussen was ook Tim Wellens aan zijn chrono begonnen. Hij zette de snelste tijd neer bij het tussenpunt, maar zakte in het tweede deel volledig weg en zou uiteindelijk vrede moeten nemen met een 29e plaats, op 28 seconden van de winnaar. Daarmee werd hij eerste landgenoot.

Het was de Sloveen Primoz Roglic die vervolgens voor de verrassing zorgde. De renner van Team LottoNL-Jumbo dook acht seconden onder de tijd van Ludvigsson. Daarna was het uitkijken naar de chrono van Jos van Emden, maar de Nederlander kwam ten val en verloor daardoor alle kansen. Ook Bob Jungels beet zijn tanden stuk op de chrono van Roglic.

Nederlands hoop Dumoulin moest beter doen en bij het eerste tussenpunt reed hij twee seconden sneller dan de Sloveen, op het eind kreeg hij het nog knap lastig, maar finaal zou hij één honderdste van een seconden beter doen dan de Sloveen. Vervolgens was het wachten op Cancellara, de Zwitser, ziek gevallen woensdag, was evenwel duidelijk niet hersteld en telde bij het eerste tussenpunt acht seconden achterstand op Dumoulin en ook in het tweede deel zou hij die niet meer goed maken, integendeel.

Ritwinst en de roze trui dus voor Dumoulin. Morgen staat de tweede etappe op het programma. Die brengt de renners van Arnhem naar Nijmegen over 190 km en eindigt wellicht met een massasprint.

bron: Belga