Broer van Abdelhamid Abaaoud veroordeeld tot 2 jaar cel in Marokko

door
Belga
Leestijd 2 min.

Yassine Abaaoud, een jongere broer van Abdelhamid Abaaoud, is donderdag in Marokko veroordeeld tot twee jaar celstraf voor "rechtvaardigen van terrorisme" en "niet aanmelden van terroristische misdaden". Dat hebben meerdere media bericht op basis van het officiële Marokkaanse nieuwsagentschap MAP. De Belgo-Marokkaan, die in 1995 in België zou geboren zijn, zat sinds oktober 2015 in de gevangenis van Salé, nabij Rabbat.

In november meldde de Marokkaanse nieuwssite Le Desk dat Yassine Abaaoud, daags na de aanslagen in Parijs, zijn cel in Salé had verlaten, wellicht voor ondervragingen door de Marokkaanse autoriteiten. Enkele dagen later zou hij teruggekeerd zijn.

Yassine Abaaoud werd vervolgd voor "rechtvaardigen van terrorisme" en "niet aanmelden van terroristische misdaden". Donderdag is hij door het hof van beroep van Salé hiervoor veroordeeld tot twee jaar effectieve celstraf. Zijn Marokkaanse raadsman had de vrijspraak gepleit, want Yassine Abaaoud was niet op de hoogte van de terroristische projecten van zijn broer, voerde hij aan.

Abdelhamid Abaaoud wordt gezien als de spil in het netwerk dat achter de aanslagen van zowel Parijs en Brussel zit. Hij kwam om het leven bij de politiebestorming in Saint-Denis.

Yassine Abaaoud zat in 2014 in de gevangenis in Oudenaarde voor feiten van gemeen recht. Hij werd vrijgelaten zonder inbeschuldigingstelling of veroordeling op 15 januari, de dag van de aanval op de terroristische cel in Verviers, die door zijn broer Abdelhamid Abaaoud werd gecoördineerd. Nadien dook hij op 10 oktober 2015 in Turkije opnieuw op werd en door de Turkse autoriteiten in een vliegtuig naar Marokko gezet. Het federaal parket bevestigde eind november dat Yassine Abaaoud door Turkije in het vliegtuig werd gezet, maar preciseerde dat dit gebeurd was op vraag van het Belgische federaal parket.

Naar Younes Abaaoud, de jongste van het gezin, werd door het Brusselse parket een onderzoek geopend over zijn vermeende terugkeer naar Europa of naar België. Volgens zijn ouders werd hij als 13-jarige ontvoerd door Abdelhamid Abaaoud en vervolgens meegenomen naar Syrië.

bron: Belga