Science says: zoveel vrienden kunnen mensen hebben

Tegenwoordig heeft iedereen honderden vrienden op Facebook, maar hoe zit het met levensechte vrienden? Als we een nieuw, Brits onderzoek mogen geloven, kunnen mensen op hetzelfde moment maar vijf beste vrienden hebben. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

In de jaren 90 kwam de Britse evolutiebioloog Robin Dunbar met een theorie op de proppen dat ons brein maar een bepaald aantal vriendschappen aankan. Zo veronderstelt Dunbar dat mensen maximaal 5 beste vrienden, 10 goede vrienden, 35 kennisen en 100 contacten kunnen hebben.

De vermoedens van Dunbar werden nooit wetenschappelijk onderbouwd, tot nu. Hij analyseerde zes miljard telefoongesprekken, gemaakt door 35 miljoen mensen. Omdat Facebook en smartphones in die periode nog niet zo populair waren, ging de wetenschapper ervan uit dat de sterkte van de vriendschapsband gemeten kon worden op basis van hoe vaak je elkaar belt.

De Brit ontdekte dat de proefpersonen gemiddeld 4,1 beste vrienden, 11 goede vrienden, 29,8 kenissen en 128,9 contacten hebben, aantallen die dicht aanleunen bij de oorspronkelijke voorspellingen.

Foto Pexels