Verkoop van e-sigaret aan -18-jarigen in VS verboden

door
Belga
Leestijd 1 min.

De federale autoriteiten in de VS hebben donderdag een verkoopverbod van elektronische sigaretten, e-sigaren en -tabakspijpen aan -18-jarigen aangekondigd. Het verbod zal binnen 90 dagen ingaan, preciseerde de FDA. De FDA, die toeziet op voedingsproducten en medicijnen, spreekt van een 'historische' beslissing die tot stand kwam na jaren studies en debatten.

"Terwijl de -18-jarigen steeds minder roken, kent het verbruik van andere producten met nicotine, inbegrepen e-sigarettren, een drastische stijging", aldus minister van Volksgezondheid Sylvia Burwell. "De aankondiging van vandaag is een belangrijke stap voorwaarts naar een generatie zonder tabak." De meeste staten in de VS hadden reeds gelijkaardige maatregelen genomen.

De maatregel verbiedt de directe en online verkoop van e-sigaretten aan jongeren onder 18 jaar, net als de verdeling van gratis stalen. Automaten kunnen enkel geplaatst worden in een zone voorbehouden aan volwassenen.

Het gebruik van e-tabak is van 1,5 pct in 2011 naar 16 pct gestegen in 2015 onder middelbare scholieren, aldus de FDA. Circa een op de 5 Amerikanen rookt. Jaarlijks sterven in de VS 480.000 mensen aan tabakgebruik, aldus de gezondheidsdiensten.

Bron: Belga