Staking gevangenissen - Kabinet Geens ontmoet vrijdag vakbonden na verwerping protocol

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het personeel van de gevangenissen dat zich donderdag heeft uitgesproken over het protocol van Justitieminister Koen Geens, heeft dat voorstel verworpen. Dat melden de socialistische en christelijke vakbonden aan Belga. Het betrof de strafinrichtingen van Lantin, Itter, Namen, Paifve en Andenne. Vrijdag om 10.30 uur is een ontmoeting voorzien tussen het kabinet van minister Geens en de vertegenwoordigers van het personeel, preciseerden de socialistische vakbond CGSP AMiO en het kabinet Geens. De minister stelde onder meer 350 aanwervingen voor, een bevriezing van de besparingen op 6 procent tot eind 2016, 1 op 1-vervanging van het vertrekkend personeel en een iets grotere flexipremie voor meer personeelsleden in de gevangenissen.

"Waar het vanaf het begin knelt, is de rationalisering. De werknemers willen het niet", zegt Michel Jacobs, federaal secretaris van CGSP AMiO. De optrekking van de pensioenleeftijd en de instelling van een minimumdienst blijven nog steeds knelpunten in de onderhandelingen.

Het personeel van de gevangenissen van Dinant, Vorst, Doornik, Hoei, Saint-Hubert en Leuze spreekt zich vrijdag tussen 11 en 14 uur uit over het protocol, preciseert Laurence Clamar, secretaris justitie van de christelijke bond CSC Services publics.

bron: Belga