Opposant Moïse Katumbi kandidaat bij Congolese presidentsverkiezingen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Congolese opposant Moïse Katumbi heeft woensdagavond aangekondigd dat hij, op vraag van de oppositie, kandidaat zal zijn bij de presidentsverkiezingen. Die zullen in theorie voor het einde van het jaar plaatsvinden in de Democratische Republiek van Congo. "Drie Congolese oppositiebewegingen vereerden me met hun keuze voor mij als hun kandidaat bij de volgende presidentsverkiezingen in Democratische Republiek Congo", zo zei hij in een verklaring verspreid via Twitter. "Ik aanvaard nederig deze grote verantwoordelijkheid."

De 51-jarige Katumbi was gouverneur van de voormalige provincie Katanga, maar zetelt sinds september in de oppositie nadat hij uit zijn functie werd ontzet. De charismatische en populaire zakenman trekt de volgende dagen op tournee door Congo.

"De laaghartige manoeuvres van de macht zullen mijn vreedzame strijd niet kunnen stoppen. Ik word de kandidaat van de rechtstaat", zo klinkt het strijdvaardig nadat de Congolese autoriteiten woensdag aankondigden een juridisch dossier te zullen openen waarin hij beschuldigd wordt van het rekruteren van huurlingen.

De politieke situatie is al enkele maanden erg gespannen in de Democratische Republiek Congo, en het is weinig waarschijnlijk dat de presidentsverkiezingen eind dit jaar kunnen doorgaan. De oppositie beschuldigt president Joseph Kabila, die sinds 2001 aan de macht is en volgens de grondwet geen presidentskandidaat meer kan zijn, ook na het einde van zijn mandaat te willen aanblijven.

Bron: Belga