Kleindochters Mussolini strijden tegen elkaar bij verkiezingen in Rome

door
Belga
Leestijd 1 min.

Twee afstammelingen van de voormalige fascistische dictator Benito Mussolini hopen volgende maand een zetel te veroveren in de gemeenteraad van Rome. Ze komen op voor rivaliserende conservatieve partijen, zo melden lokale media vanmiddag. In verschillende grote Italiaanse steden worden op 5 en 19 juni burgemeesters en gemeenteraden verkozen, maar de blikken zijn vooral op de hoofdstad gericht. Op de lijst van de rechtse partij Fratelli d'Italia van lijsttrekster Giorgia Meloni staat Rachele Mussolini, kleindochter van 'Il Duce'. Haar halfzus Alessandra komt dan weer op voor de centrumrechtse Forza Italia.

"Ik schuif Rachele naar voor voor wie ze is, niet om haar familienaam", verklaarde Meloni aan het Italiaanse nieuwsagentschap Ansa. "Ze is moeder van twee baby's, een professional, afgestudeerd aan de universiteit en ze werkt deeltijds."

Volgens de peilingen is de duidelijke favoriet in Rome Virginia Raggi van de anti-establishmentformatie M5S. Meloni, Forza Italia-kandidaat Alfio Marchini en de centrum-linkse Roberto Giachetti komen nek-aan-nek op de tweede plaats.

Mussolini heerste vanaf 1922 over Italië en nam aan de zijde van nazi-Duitsland deel aan de Tweede Wereldoorlog. In 1943 werd hij afgezet en werd Italië het strijdtoneel van gevechten tussen de Duitse troepen en de oprukkende geallieerden, die geholpen werden door Italiaanse partizanen. In 1945 werd Mussolini gevangen en gedood toen hij trachtte te vluchten naar Zwitserland.

bron: Belga