Congolezen delen pamfletten uit in serres Laken om te herinneren aan koloniaal verleden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een groep Congolezen heeft donderdagnamiddag in de koninklijke serres in Laken een vreedzame protestactie gehouden. De groep, die zich Collectif Vérité Coloniale noemt, deelde aan de bezoekers van de serres pamfletten uit om hen te herinneren aan het Belgische koloniale verleden. "Weinig mensen weten nog dat de serres gebouwd zijn met geld dat afkomstig was van de uitbuiting van Congo en haar inwoners", zegt Benjamine Laini, woordvoerster van de actievoerders. "De koninklijke serres zijn een heel symbolische plaats", zegt de actievoerster. "Ze worden beschouwd als één van de mooiste monumenten, een bron van nationale trots, maar de geschiedenis van hun bouw en financiering is totaal uit het collectief geheugen gevaagd. Wie weet nog dat ze enkel en alleen gebouwd zijn met geld dat afkomstig was uit de invasie en bezetting van Congo? Wie weet nog dat ze gebouwd zijn met financiële middelen die gehaald werden uit een systeem van slavernij, georganiseerd door de hoogste Belgische autoriteiten, uit de exploitatie van Congo's natuurlijke bronnen?"

Om de bezoekers aan dat verleden te herinneren, deelden de actievoerders pamfletten uit. "Dat verliep zonder incidenten", aldus Benjamine Laini. "Sommigen mensen toonden zich zeer geïnteresseerd, anderen liepen ons voorbij, maar negatieve reacties waren er niet. Heel wat mensen bleken inderdaad de geschiedenis van de serres niet te kennen."

Het Collectif Vérité Coloniale wil dat in de geschiedenislessen in het onderwijs de koloniale uitbuiting van Congo door België meer aan bod komt en plant daarvoor in de toekomst nog andere protestacties.

bron: Belga