700.000 fietskilometers tegen kanker tijdens zonovergoten Hemelvaartweekend

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vandaag is in Mechelen de zevende editie van de 1.000 kilometer voor Kom op tegen Kanker van start gegaan. Zowat 702 teams - een recordopkomst - rijden de komende dagen vanuit Mechelen naar Vlaamse locaties en terug. Dit jaar gaat de steunopbrengst naar combinatietherapieën. Traditioneel tijdens het verlengde Hemelvaartweekend fietsen deelnemers vanuit Mechelen naar een middagstad om daarna terug te keren. De bestemmingen dit jaar zijn Mol, Tienen, Eeklo en Torhout. Elk team zamelt met allerlei acties 5.000 euro in als inschrijvingsgeld. Vandaag was als eerste plaats het Kempische Mol aan de beurt.

"Dit jaar tellen we 702 teams. Dat zijn er 104 meer dan vorig jaar, een redelijk gigantisch record", zegt een tevreden algemeen directeur Marc Michils. "In totaal gaat het om zowat 4.000 wielrenners, van wie 118 solorijders die de volle 1.000 kilometer fietsen. Het gemiddelde team - dat de kilometers onderling verdeelt - telt vijf tot zes personen"

Volgens Michils verliep - mede door het mooie weer - alles alvast erg vlot en was er in Mol veel enthousiasme. Ook werd een huldemoment gehouden voor de kankerpatiënten zelf, zowel ingetogen als met muziek en een ceremoniële hakadans. Zondag wordt tijdens de slotshow in Mechelen een kunstwerk onthuld, met 1.000 namen van slachtoffers.

Het ingezamelde geld, naar schatting zowat 3,5 miljoen euro, dient dit jaar voor onderzoek door Vlaamse universiteiten naar combinatietherapieën. "Meer en meer behandelingen kunnen gebeuren op maat van de patiënt, maar dan is het van belang om de juiste doseringen en volgorde te bepalen", aldus Michils nog.

bron: Belga