Woensdag VN-Veiligheidsraad over Aleppo

Woensdag VN-Veiligheidsraad over Aleppo
Woensdag VN-Veiligheidsraad over Aleppo

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt woensdag op vraag van Frankrijk en Groot-Brittannië samen om te praten over de situatie in Aleppo, in het noorden van Syrië. Dat hebben diplomaten dinsdag gemeld. Vicesecretaris-generaal voor politieke zaken Jeffrey Feltman zal de 25 lidstaten op de hoogte brengen van de situatie in de stad, waar de Verenigde Staten en Rusland een nieuw staakt-het-vuren willen bereiken. Daarover zijn momenteel onderhandelingen aan de gang.
Moskou liet dinsdag weten dat het hoopt dat het staakt-het-vuren “binnen de komende uren” zal worden bereikt, terwijl de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dreigt met “repercussies” tegen de Syrische president Bashar al-Assad als hij de nieuwe wapenstilstand in Aleppo niet respecteert.
Aleppo is een “martelaarsstad die zich in het centrum bevindt van het verzet tegen Assad”, aldus de Franse ambassadeur bij de VN François Delattre, die toevoegt dat Aleppo “voor Syrië is wat Sarajevo was voor Bosnië”. “Er staat enorm veel op het spel in Aleppo”, zegt hij nog.
De Britse ambassadeur Matthew Rycroft benadrukte dan weer dat “Aleppo brandt” en dat het gaat om een relevant dossier “van de hoogste prioriteit”.
Sinds de herneming van de vijandelijkheden op 22 april zijn in Aleppo al meer dan 270 mensen om het leven gekomen.

Bron: Belga