Vlaams Parlement voert debat over energiebeleid na ministerswissel

door
Belga
Leestijd 1 min.

De vervanging van Annemie Turtelboom door Bart Tommelein als Vlaams minister van Energie zorgde voor een fel debat in het Vlaams Parlement. Het kletterde vooral tussen de sp.a-oppositie en minister-president Geert Bourgeois. "Uw beleid is net een windmolen: dat draait continu rond, maar gaat geen millimeter vooruit. Het grootste verschil is dat die windmolen nog energie produceert. Het enige wat u produceert zijn facturen voor de gezinnen", zei sp.a-parlementslid Bruno Tobback. "Als iemand slag van de molen heeft gehad, is het de sp.a. Ik zou in uw geval vooruit kijken en maar niet teveel de aandacht vestigen op het beleid dat u gevoerd hebt (sp.a leverde met Freya Van den Bossche de minister van energie in de vorige Vlaamse regering, nvdr)", repliceerde Bourgeois.

"De twee biomassacentrales moesten er absoluut komen van de vorige minister van Energie", zei Bourgeois. "Nu is er in de samenleving en de politiek geen draagvlak meer voor biomassacentrales. Maar u zou wel de moed moeten hebben om toe te geven dat u dit hebt geïnitieerd".

Bij Groen riep fractieleider Bjorn Rzoska het Vlaams Parlement op om de steun aan biomassacentrales, ook aan die in Langerlo, te stoppen. Hij vroeg ook de Turteltaks te schrappen. "Zorg dat het geen Tommeltol wordt, zei hij aan minister Tommelein.

bron: Belga