Vijfde verdachte aangehouden in onderzoek naar kandidaat-Syriëstrijders uit Jumet

door
Belga
Leestijd 1 min.

In het onderzoek naar de kandidaat-Syriëstrijders uit Jumet, een deelgemeente van Charleroi, is deze week een vijfde verdachte aangehouden. Dat heeft het parket meegedeeld. De nieuwe verdachte werd door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een terroristische organisatie. Hij zou contact hebben gehad met andere verdachten in het dossier, maar over zijn precieze rol in het netwerk werd niets meegedeeld. Zijn aanhouding is nog een gevolg van de huiszoekingen die de federale gerechtelijke politie op 30 januari uitvoerde in Jumet en Brussel. Er werden toen drie verdachten opgepakt die van plan zouden geweest zijn naar Syrië te vertrekken.

Albin M. en Nawel Z., een koppel uit Jumet, hebben intussen toegegeven dat ze naar Syrië wilden vertrekken. Maar ze ontkennen wel dat ze zich daar bij de jihadistische terreurgroep Islamitische Staat (IS) wilden aansluiten. Het was de bedoeling om de lijdende bevolking van dat land te gaan helpen, zo luidt hun redenering, al zou het tegendeel blijken uit de telefoongesprekken die de speurders hebben afgeluisterd. De derde verdachte, Bilal M., erkent wel dat hij zich bij IS wilde aansluiten "om te leren hoe ongelovigen te doden, en vervolgens terug te keren naar Europa".

In maart werd nog een zeventienjarig meisje aangehouden, dat regelmatig contact had met Nawel Z. Ze zou geradicaliseerd zijn en meerdere pogingen hebben ondernomen om naar Syrië te vertrekken.

bron: Belga