Reizigers keren terug naar metro

Reizigers keren terug naar metro

De gevolgen die de aanslagen van 22 maart (waaronder de ontploffing in het metrostation Maalbeek) hadden op het aantal metroreizigers, nemen stilaan af. Eind april werd nog ongeveer een vijfde minder ritten uitgevoerd met de metro dan op hetzelfde moment vorig jaar, zo meldt de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB vandaag. Onmiddellijk na de aanslag in Maalbeek werd het metroverkeer volledig stilgelegd. Vanaf de dag erna reden er opnieuw metro’s, zij het nog zeer beperkt. De uitbating werd geleidelijk uitgebreid, zowel in aantal stations als in openingsuren. Sinds 25 april wordt het hele net opnieuw uitgebaat van begin tot einde dienst.

De impact van de aanslagen en de beperkte uitbating hadden ook gevolgen voor het aantal reizigers op de metro. “De eerste dagen na de aanslag tekende de MIVB een forse daling op van de rittenaantallen in de metro: -93 procent op woensdag 23 maart, -89 procent op donderdag 24 maart, -71 procent op vrijdag 25 maart”, meldt de MIVB in een persbericht. “Tijdens de twee weken van de paasvakantie tekende de MIVB een daling op van 60 procent van de rittenaantallen ten opzichte van dezelfde periode het jaar voordien.”

Nu de metro’s opnieuw rijden zoals normaal, beginnen de reizigersaantallen te normaliseren, voegt de openbaarvervoermaatschappij nog toe. “Op 29 april bedroeg het verlies aan ritten al maar 19 procent meer.”

De MIVB stipt nog aan dat reizigers mogelijk iets vaker voor tram en bus kozen in plaats van metro. “Op 29 april beliep het totaal aantal valideringen (bus, tram en metro samen) namelijk slechts 9 procent minder dan tijdens dezelfde periode in 2015.”

bron: Belga