Reinhilde Decleir ontvangt Arkprijs van het Vrije Woord 2016

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Galerie De Zwarte Panter in Antwerpen is woensdagavond de 66ste Arkprijs van het Vrije Woord uitgereikt aan actrice en theatermaakster Reinhilde Decleir. De zus van Jan Decleir krijgt de prijs voor haar inzet en werk met haar sociaal-artistieke collectief Tutti Fratelli, dat kwetsbare mensen zoals armen of personen zonder papieren inzet in theatervoorstellingen en hen op die manier hun eigenwaarde teruggeeft. De 68-jarige Decleir speelde tijdens haar rijkgevulde acteercarrière onder meer mee met de Blauwe Maandag Compagnie, Het Toneelhuis en Theater Antigone. Ze speelde ook mee in tal van Vlaamse films en televisiereeksen. Bij het grote publiek is ze allicht vooral bekend voor haar rol als Maria 'moemoe' Vangenechten in "Van vlees en bloed". Decleir is echter ook al jaren de drijvende kracht achter Tutti Fratelli, een sociaal-artistieke werkplaats in hartje Antwerpen.

De Arkprijs van het Vrije Woord bekroont elk jaar een "uitzonderlijke bijdrage tot de vrijheid van meningsuiting en de Nederlandstalige cultuur". De bekroning ontstond destijds naar aanleiding van de weigering om de Prijs voor Letterkunde van de Provincie Antwerpen toe te kennen aan Marnix Gijsen, omdat diens genomineerde roman aanstootgevend zou zijn geweest.

De Arkprijs was een tegenreactie vanwege onder meer Herman Teirlinck en de redactie van het Nieuw Vlaams Tijdschrift. Het is geen antiklerikale prijs, zo benadrukt de organisatie steeds, maar wel een prijs voor "een dwarsligger, een eigenzinnig mens, een consequent voorvechter van een open en kritiseerbaar debat". Onder meer Hugo Claus, Jef Geeraerts, Tom Lanoye en David Van Reybrouck waren ooit laureaat.

Decleir volgt op de erelijst auteur, columnist en theatermaker Fikry El Azzouzi op.

bron: Belga