Race Witte Huis – Donald Trump wint voorverkiezingen in Indiana

Race Witte Huis - Donald Trump wint voorverkiezingen in Indiana

Zakenman Donald Trump heeft dinsdag een beslissende overwinning behaald in Indiana, zo melden verschillende Amerikaanse media. Daarmee wordt het zo goed als onvermijdelijk dat Trump de Republikeinse nominatie in de macht zal slepen. De Amerikaanse tv-zenders meldden na de sluiting van de laatste stembureaus dat Trump het gehaald heeft van senator Ted Cruz en gouverneur John Kasich.
Volgens de voorlopige resultaten zou Trump het met meer dan 50 procent van de stemmen halen van Ted Cruz (33 procent) en John Kasich (10 procent). Op Twitter bedankte Trump Indiana voor de overwinning en riep hij Cruz op de handdoek in de ring te gooien. “Leugenaar Ted Cruz zei altijd dat moest en zou winnen in Indiana. Als hij verliest, moet hij met pensioen gaan en stoppen met geld en tijd te verspillen”, zo klonk het.
Het belang van Trumps overwinning in Idiana is moeilijk te overschatten, aangezien de staat als de laatste kans gold voor Cruz om zich te bewijzen. Cruz duidde in de aanloop van de voorverkiezing nog Carly Fiorina aan als running mate, maar dat heeft niet mogen baten.
Donald Trump beschikt nog altijd niet over de vereiste 1.237 afgevaardigden, maar de kans dat hij die tussen nu en de laatste voorverkiezingen van 7 juni zal binnenhalen is na dinsdag aanzienlijk gestegen. Bij de laatste negen voorverkiezingen moet hij nog maar 40 procent van de 445 afgevaardigden winnen.
Bij de Democraten is Hillary Clinton, ongeacht de uitslag dinsdag in Indiana, zo goed als zeker van de nominatie. Ze heeft immers een fikse voorsprong opgebouwd op Bernie Sanders wat betreft het aantal afgevaardigden. Tot de verkiezing van dinsdag had Clinton al 2.165 afgevaardigden verzameld, tegenover 1.357 voor Sanders. De voorlopige resultaten wijzen op een nek-aan-nekrace tussen de twee in Indiana.

bron: Belga