Race Witte Huis – Bernie Sanders wint verrassend voorverkiezing in Indiana

Race Witte Huis - Bernie Sanders wint verrassend voorverkiezing in Indiana

Bernie Sanders heeft, ondanks zijn achterstand in de peilingen, dinsdag de Democratische voorverkiezing gewonnen in Indiana. Dat blijkt uit exitpolls van verschillende media. Met 75 procent van de stemmen geteld, haalt Sanders 53 procent, tegenover 47 procent voor zijn rivale Hillary Clinton. De exitpolls komen er meer dan twee uur naar het sluiten van de stembussen in Indiana. Het was lang een nek-aan-nekrace tussen beide kandidaten, maar uiteindelijk werd Sanders toch uitgeroepen tot winnaar.
De overwinning van Sanders is eerder symbolisch, omdat het voor hem mathematisch onmogelijk is om Clinton nog te kloppen. De 91 afgevaardigden die te verdienen zijn in Indiana, worden procentueel verdeeld. Volgens de New York Times wint Sanders minstens 42 afgevaardigden en Clinton 36, wat het totale aantal afgevaardigden brengt op 2.201 voor Clinton en 1.399 voor Sanders. Vooral de zogenaamde “supergedelegeerden” maken het verschil, met 520 voor Clinton en 39 voor Sanders. Een Democratische kandidaat heeft 2.382 afgevaardigden nodig om rechtstreeks verkozen te worden op de Conventie in juli.
Sanders bedankte na zijn overwinning op Twitter de kiezers, en verklaarde dat “de politieke revolutie wint in Indiana”.
De socialist maakt volgens The Guardian ook kans om te winnen in West Virginia op 7 mei en in Oregon op 17 mei, alvorens te strijden om de hoofdvogel van de verkiezing op 7 juni in Californië, waar 546 afgevaardigden op het spel staan.

bron: Belga