Peruaans Hooggerechtshof behoudt veroordeling ex-president Fujimori

Peruaans Hooggerechtshof behoudt veroordeling ex-president Fujimori

Het Grondwettelijk Hof in Peru heeft het verzoek van voormalig president Alberto Fujimori geweigerd om zijn veroordeling van 25 jaar voor misdaden tegen de menselijkheid op te heffen. Zo klonk het dinsdag bij een bron dichtbij het onderzoek.

Het Grondwettelijk Hof delibereerde drie uur en verworp het verzoek uiteindelijk met zes stemmen tegen en één stem voor. Fujimori’s advocaat William Paco Castillo zei eerder al dat hij bij een weigering naar internationale rechtbanken zou stappen, zoals het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens.
De 77-jarige voormalige Peruaanse president, die van 1990 tot 2000 over het land regeerde, zit momenteel een celstraf van 25 jaar uit omdat hij, in de strijd tegen het Lichtend Pad, een doodseskader het bevel gaf tot twee bloedbaden in 1991 en 1992. Daarnaast werd hij veroordeeld voor corruptie.
Hij vroeg het Grondwettelijk Hof een opheffing van zijn veroordeling, een nieuw proces en zijn onmiddellijke vrijlating. Het was de laatste mogelijkheid voor Fujimori, die alle mogelijke rechtbanken van Peru al aandeed. Volgens Fujimori’s advocaat verliep de procedure die tot de veroordeling van zijn cliënt leidde niet onpartijdig.
Zijn dochter Keiko Fujimori bereidt zich intussen voor op de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van 5 juni, waarin ze het opneemt tegen de voormalige Wall Street-bankier Pedro Pablo Kuczynski.

bron: Belga