Noord-Korea maakt zich op voor historisch partijcongres

door
Belga
Leestijd 1 min.

De officiële krant van de Noord-Koreaanse communistische arbeiderspartij, Rodong Sinmun, heeft vandaag staatshoofd Kim Jong-un geëerd als de 'Grote zon van de 21ste eeuw'. Vrijdag begint in de streng gesloten eenpartijstaat het eerste congres van de partij in 36 jaar. Het congres, dat wellicht vijf dagen zal duren, moet Kim Jong-un formeel installeren als 'de grote onbetwiste leider' van Noord-Korea, na vier jaar van zuiveringen, executies en herschikkingen aan de politieke top. Het laatste partijcongres dateert van 1980 en bracht 3.200 mensen naar de hoofdstad Pyongyang. Kim Jong-un wil met het congres waarschijnlijk zijn politieke controle versterken en zijn nucleaire programma aanprijzen.

Rodong Sinmun noemt het een "heilig" evenement, waarop de realisaties van Kim Jong-un, zoals infrastructuurprojecten en kern- en raketprogramma's, geloofd zullen worden. Het nucleaire arsenaal van het land is volgens de partijkrant "een kostbaar zwaard", dat bepaalde zaken "mogelijk zal maken in de komende decennia".

Experten maken zich zorgen over aanwijzingen dat Pyongyang juist voor of zelfs tijdens het congres een vijfde nucleaire test wil uitvoeren. Vorige maand nog werden de VN-sancties tegen Noord-Korea verstrengd als reactie op een kernproef in januari. De internationale gemeenschap heeft ook scherpe kritiek op de mensenrechtensituatie in het land, maar die veegt het regime van tafel.

Bron: Belga