Neelie Kroes wordt hoofd adviesraad Uber

door
Belga
Leestijd 1 min.

Neelie Kroes wordt voorzitter van een belangrijke adviesraad van taxibedrijf Uber. De voormalig Nederlandse minister en eurocommissaris gaat Uber adviseren over zaken als regelgeving en mededinging. Dat heeft Uber-directeur David Plouffe woensdag via een blogpost bekendgemaakt. Uber loopt door zijn snelle internationale groei steeds vaker tegen ingewikkelde beleidsvraagstukken aan. Daarom wil het bestuur graag bijgestaan worden door een groep van experts die veel ervaring hebben op uiteenlopende terreinen. Ook de Peruaanse oud-premier Roberto Daniño en de voormalige Amerikaanse minister van Transport Ray LaHood nemen zitting in de zogeheten Internationale Beleid Adviesraad van Uber.

Hoeveel Kroes precies overhoudt aan haar nieuwe baan is onduidelijk. Als vergoeding krijgen de in totaal acht raadsleden aandelen van het eind vorig jaar op meer dan 60 miljard dollar gewaardeerde bedrijf.

Het in 2009 opgerichte Uber, dat wel wordt gezien als de meest waardevolle start-up ter wereld, heeft inmiddels aangesloten taxichauffeurs rondrijden in meer dan vierhonderd steden in 43 verschillende landen. Het bedrijf is niet overal onomstreden. "Natuurlijk heeft Uber het niet in alles bij het rechte eind", erkent de inmiddels 74-jarige voormalige politica in een verklaring. Ze zegt er daarom naar uit te kijken om Uber komende tijd van "openhartig feedback en advies" te voorzien.

Uber lanceerde recent weer een nieuwe innovatieve vervoersdienst: carpooling-app uberPOOL. Die wil het bedrijf in meer landen beschikbaar maken. Eventuele problemen die zich daarbij voordoen, vormen waarschijnlijk de eerste zaken waarmee de adviesraad zich mag bezighouden.

bron: Belga