Miljoenen mensen geëvacueerd door bosbranden in Canada

Bijna 30.000 inwoners zijn dinsdag de Canadese stad Fort McMurray ontvlucht, nadat de autoriteiten een evacuatiebevel uitvaardigden omdat de bosbranden de eerste huizen van de stad bereikten.

In een bericht van de hulpdiensten van Alberta klonk het om 15.00 uur lokale tijd dat het vuur zich snel verspreidt richting het noorden van de stad, en dat de inwoners uit tientallen wijken verplicht worden geëvacueerd.
“Het is een stresserende situatie voor de mensen die in deze omstandigheden hun huis moeten verlaten”, zo zei de premier van Alberta, Rachel Notley, dinsdag tijdens een persconferentie die op de televisie werd uitgezonden. “Op dit moment zijn er geen slachtoffers of gewonden te betreuren”, aldus Notley, die toevoegde dat het ziekenhuis dinsdagavond geëvacueerd werd.
“In totaal bestrijden negen vliegtuigen, een tiental helikopters en honderden brandweerlieden het vuur en is versterking onder weg”, zo zei de viceminister van Landbouw Bruce Mayer. Volgens Notley werden 160 politiemensen ingezet om de evacuatie van 30.000 mensen in de zuidelijke helft van de stad in goede banen te leiden.
In samenwerking met de federale overheid wordt de optie van een luchtbrug bekeken. “Als deze uitzonderlijke maatregel genomen moet worden, dient die uiteraard in de eerste plaats om mensen met medische problemen naar andere medische voorzieningen te brengen”, zo legde Notley uit.
De Canadese premier Justin Trudeau verzekerde de dramatische situatie op de voet te volgen. “Ik denk aan de mensen die getroffen werden door de brand in Fort McMurray (…). Wees voorzichtig en volg de evacuatiebevelen”, zo zei hij op Twitter.

Bron: Belga