Laatste Tiananmen-gevangene wellicht in najaar op vrije voeten

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bijna 30 jaar na het bloedige neerslaan van het protest op het Tiananmenplein in Peking komt de laatste bekende deelnemer aan het protest in oktober wellicht op vrije voeten. De gevangenisstraf van de 51-jarige Miao Deshun is met elf maanden ingekort, zo berichtte de mensenrechtenorganisatie Dui Hua vandaag op haar website. Miao Deshun was 25 jaar in 1989. Hij werd ter dood veroordeeld, omdat hij tijdens de protesten in de Chinese hoofdstad een mand zou hebben geworpen op een brandende tank. Later werd de strafmaat in een jarenlange celstraf omgezet.

In het voorjaar van 1989 verzamelden op het Plein van de Hemelse Vrede steeds meer demonstranten om politieke hervormingen te eisen. In de nacht van 3 op 4 juni rolden tanks op het plein, en soldaten openden het vuur op de betogers.

Tot vandaag verzwijgt de Chinese regering het werkelijke aantal slachtoffers. De schattingen lopen uiteen tussen enkele honderden en enkele duizenden. Duizenden demonstranten kwamen in gevangenissen of werkkampen terecht.

Bron: Belga