De Wever: “Katholiek onderwijs heft zichzelf de facto op”

De Wever: "Katholiek onderwijs heft zichzelf de facto op"

Met dit onwaarschijnlijke voorstel heft het katholieke onderwijs zichzelf de facto op en vormt het zich om tot het actief pluralistisch onderwijs. Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in een reactie op de plannen van het katholiek onderwijs om moslimleerlingen meer ruimte te geven. Katholiek Onderwijs Vlaanderen gaat moslims en andersgelovigen een volwaardige plek geven op school. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vandaag. Door een grote omwenteling komt er op scholen met zeer veel moslims meer plaats voor hoofddoeken, speciale plekken om te bidden en vrijwillige islamles buiten de schooluren. “Het is een ambitieus project, maar uit onderzoek blijkt dat onze identiteit helemaal verwatert als we niets doen. Wij houden onze scholen een spiegel voor om een nieuwe stap te zetten”, aldus topman Lieven Boeve.

“Als men naast het traditionele katholieke geloof ook ruimte inlast voor de islam, dan moet men consequent zijn en ook de deur openzetten naar andere levensbeschouwingen”, reageert Bart De Wever. “Waarom dan geen zedenleer? Of de leer van het vliegend spaghettimonster? Dan moet je de lijn doortrekken. En wat is dan nog het onderscheidende project van het katholieke onderwijs?”

Dat de Guimardstraat op een blauwe woensdagochtend met zo’n voorstel tot hervorming komt, is haast niet te vatten, vindt De Wever. “De dag voor Hemelvaart deelt het hoofd van het katholiek onderwijs doodleuk mee dat het een van de fundamenten van zijn project – en dus bij uitbreiding van de Vlaamse samenleving – onderuit slaat. De Guimardstraat is zich blijkbaar aan het specialiseren in zichzelf vernietigende hervormingen. Na de brede eerste graad en de domeinscholen, nu dit. De top van het katholiek onderwijs heeft voor zichzelf uitgemaakt dat een onderscheidend pedagogisch project voor hen niet meer hoeft.”

bron: Belga