Science says: namen verwarren is normaal

Spreekt je moeder je soms aan met de naam van je vader, broer, zus, tante of je hond? Dat is niet meer dan normaal, heeft de wetenschap nu aangetoond. 

Ook al ken je iemand door en door, toch kan je die soms met een foute naam aanspreken. Dat beweren onderzoekers van de Duke University op basis van een rondvraag bij 1.700 proefpersonen.

Die vergissing heeft niets te maken met ouderdom, noch spelen uiterlijke overeenkomsten een rol. Wel heeft de misser alles te maken met het feit dat we mensen onderdelen in ‘sociale folders’. Stel dat je moeder zich vergist, zal ze waarschijnlijk de naam van mensen uit de familiefolder, zoals je broer of zus, gebruiken. Ook op de werkvloer is het bijvoorbeeld gangbaar dat je de namen van je collega’s omwisselt.

Katten versus honden

Opvallend is dat familieleden elkaar ook regelmatig aanroepen met de naam van het huisdier, maar alleen als dat huisdier een hond is. Eigenaren van katten of andere diertjes zouden die flater zelden maken. Dit suggereert dat honden meer dan katten gezien worden als onderdeel van het gezin.

Foto Flickr / G. Carpenter