Ted Cruz gooit handdoek in de ring

De Republikein Ted Cruz stapt uit de race naar het Witte Huis. Dat heeft hij aangekondigd in een toespraak na zijn zware nederlaag bij de voorverkiezing in Indiana.
door
Belga
Leestijd 1 min.

Indiana werd beschouwd als de laatste kans voor Ted Cruz en John Kasich om de nominatie van koploper Donald Trump tegen te houden. "Vanavond, het spijt me om het te zeggen, lijkt het erop dat het pad naar het presidentschap zich heeft gesloten. We hebben samen alles gegeven in Indiana, maar de kiezers hebben een andere weg gekozen. Daarom schorten we, met pijn in het hart maar met een grenzeloos optimisme voor de toekomst van onze natie, onze campagne op", zei Cruz tegen zijn aanhangers in Indiapolis.

Volgens voorlopige resultaten (57%) heeft Trump gisteren 53% van de stemmen gehaald, tegen 37% voor Cruz en 8% voor Kasich. De nederlaag van Cruz kwam er ondanks de afspraak die hij maakte met Kasich dat die laatste geen campagne zou voeren in Indiana, om zo tegen te gaan dat Trump de nominatie zou binnenhalen. Eind april maakte hij ook -uitzonderlijk vroeg- bekend dat Carly Fiorina zijn running-mate zal worden als hij de Republikeinse kandidaat zou worden, maar ook die stap heeft niet de gewenste resultaten opgeleverd.

John Kasich kondigde eerder op de dag al aan dat hij niet uit de race zal stappen, maar het is voor hem mathematisch gezien niet meer mogelijk om voldoende afgevaardigden binnen te halen voor de Conventie.

Foto AFP / J. Raedle