Een pakje sigaretten zal weldra 29 euro kosten in Australië

Australiërs zullen vanaf 2020 zo'n 45 dollar (29 euro) op tafel moeten leggen voor een pakje sigaretten. Met die accijnsverhoging heeft de overheid niet alleen de goede gezondheid van hun burgers op het oog, maar hoopt ze ook de staatskas aan te dikken met maar liefst 4,7 miljard dollar (3 miljard euro), zo schrijft De Volkskrant.
door
Mare
Leestijd 1 min.

Tussen 2017 en 2020 zullen de accijnzen op tabaksproducten in Australië elk jaar met 12,5% stijgen. Dat zorgt ervoor dat een pakje sigaretten in 2020 zo'n 29 euro zal kosten. Het was de Australische minister van Financiën Scott Morrison die de controversiële maatregel aankondigde.

Op dit moment ligt de prijs van sigaretten in Australië al behoorlijk hoog: rokers moeten tussen de 16 en de 19 euro betalen voor een pakje van 25 sigaretten. Dat is een pak meer dan hier in België.

Met deze prijsstijging hoopt de overheid mensen te ontmoedigen om te roken. “Een stijging van de accijnzen heeft in de laatste twee decennia voor een significante daling van het aantal rokers gezorgd”, klinkt het in een rapport.

Australië hanteert al langer een streng antitabaksbeleid. Zowel in 2010 als in 2013 werden de accijnzen verhoogd, waardoor de prijs van sigaretten in amper zes jaar verdubbeld is. Het aantal rokers daalde in die periode wel tot minder dan 15%.

Ondertussen heeft het Europees Hof van Justitie woensdag bepaald dat landen in de Europese Unie vanaf mei 2020 sigaretten met menthol of een ander aroma mogen verbieden. Het hof stelt dat mentholsigaretten door hun ‘aangename aroma' roken aantrekkelijker maken.