Verenigde Arabische Emiraten willen berg bouwen tegen regenschaarste

Door watertekort en droogte spelen de Verenigde Arabische Emiraten met het idee om in het centrum van het land een berg te bouwen. In de golfstaat regent het zelden en met de komst van een berg zou er regen kunnen worden geproduceerd.
door
Tom Kostermans
Leestijd 1 min.

Als we kijken naar Palm Jumeirah, de kunstmatige archipel in de vorm van een palmboom, net voor de kust van Dubai, of naar de Burj Khalifa, de hoogste toren ter wereld, ook in Dubai, dan moeten we niet versteld staan van het volgende plan van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Het bouwen van een berg is een gewaagde en vooral dure onderneming. Het prijskaartje zou zelfs voor de sjeiks te duur zijn. Er werd ondertussen wel al 350.000 euro geïnvesteerd in het project.

De website Arabian Business zegt, dat in samenwerking met het Amerikaanse National Center for Atmospheric Research, de eerste onderzoeken naar de haalbaarheid van het idee zijn gestart. Deze zomer volgt er een eerste tussentijds rapport.

De aanwezigheid van een berg oefent invloed uit op wolkenvorming en wind. Lucht botst tegen de berg en stijgt op tegen de bergwand om tenslotte een wolk te vormen, waardoor het kan regenen. Hoe hoger de berg, hoe meer regen.

Foto Pixabay