Twee algemene stakingen en drie betogingen tegen het regeringsbeleid

Twee algemene stakingen en drie betogingen tegen het regeringsbeleid

De vakbonden willen op 7 oktober een algemene staking houden tegen het beleid van de regering-Michel. Die zal dan ongeveer twee jaar in het zadel zitten. Het voorstel tot staken gaat nu naar de achterban, zo werd dinsdag in het vakbondsfront beslist. Dat meldt ACV-voorzitter Marc Leemans. “In het vakbondsfront is er een akkoord om dit voor te leggen voor consultatie aan de achterban.” De bonden willen met hun acties “het volledig onevenwichtig en onrechtvaardig beleid” van de federale regering aankaarten, aldus Leemans.

Maar de christelijke bond volgt de stakingsoproep voor 24 juni van het ABVV dus niet. Het ACV houdt het die week op sensibiliseringsacties in de bedrijven. “Wij kiezen die week dus voor andere vormen van actie”, zegt Leemans. De bond wil rekening houden met de examenperiode en de mensen die dan reeds op vakantie vertrekken, klinkt het.

De socialistische bond roept dus tweemaal op tot een algemene staking. De liberale ACLVB moet zich later nog uitspreken over die staking in juni.

De bonden kwamen in front een resem acties overeen. Na de gemeenschappelijke interprofessionele betoging op 24 mei volgt opnieuw een manifestatie op 31 mei in de openbare sector, opnieuw in front. Van 20 tot 24 juni willen de bonden sensibiliseren in de bedrijven. Alvast het ABVV wil die week dus afronden met een staking. Die 24ste juni zal alvast ook de socalistische spoorvakbond meestaken, bevestigde secretaris Ludo Sempels.

Een derde grote betoging is voorzien in front op 29 september. “Om de regering Michel te herdenken”, aldus Leemans.

bron: Belga