Stripper kost televisiezender Vitaya boete van 1.250 euro

Stripper kost televisiezender Vitaya boete van 1.250 euro

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) heeft Vitaya een geldboete van 1.250 euro gegeven. De VRM, de onafhankelijke toezichthouder voor de Vlaamse audiovisuele media, ontving een klacht van een kijker naar aanleiding van de uitzending van het programma “Hens Behaving Badly” op 6 februari. Volgens de klager werden in het programma beelden getoond die niet geschikt zijn voor minderjarige kijkers. In de aflevering worden beelden getoond van een vrijgezellenfeest. “Een stripper ontdoet zich van zijn kledij en neemt daarbij seksueel uitdagende houdingen aan en maakt obscene gebaren. In één van de scènes is meer bepaald te zien hoe de stripper, op zijn rug gefilmd, volledig naakt op de aanstaande bruid gaat zitten en met zijn geslachtsdelen in haar aangezicht zwaait”, legt de VRM uit.

Ook de taal die gehanteerd wordt, is volgens de VRM vaak grof en seksueel getint. De kamer voor onpartijdigheid en bescherming van minderjarigen van de VRM is van oordeel dat de inhoud van de aflevering voor minderjarige kijkers leeftijds- en ontwikkelingsinadequaat is en dat het risico bestaat dat de inhoud schade toebrengt aan de lichamelijke, geestelijke of zedelijke ontwikkeling van minderjarigen.

“Dergelijke uitzendingen mogen enkel worden getoond indien ofwel door technische maatregelen (codering) ofwel door keuze van het tijdstip van uitzending gewaarborgd wordt dat minderjarigen de uitzendingen normaliter niet zullen zien of beluisteren. Bij een dergelijke ongecodeerde uitzending moet bovendien een akoestische waarschuwing of visueel symbool worden gebruikt. De bewuste uitzending is op Vitaya ongecodeerd uitgezonden”, stelt de VRM.

“De uitzending vond plaats op een tijdstip waarop een breed publiek kan worden bereikt. Daardoor was niet gewaarborgd dat minderjarigen de uitzending niet zouden zien. Evenmin werd de uitzending voorafgegaan door een akoestische waarschuwing of was het gedurende de hele uitzending herkenbaar aan een visueel symbool”, luidt het nog.

De VRM geeft daarom aan Vitaya een administratieve geldboete van 1.250 euro.

bron: Belga