Parket vraagt onderzoek naar Braziliaanse oppositieleider vanwege corruptie

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Braziliaanse procureur-generaal heeft aan het Hooggerechtshof gevraagd om een onderzoek te starten naar oppositieleider en kandidaat bij de presidentsverkiezing van 2014, Aecio Neves vanwege corruptie die gelinkt is aan het Petrobrasschandaal. Dat heeft het parket gemeld. Neves is een van de voortrekkers van de afzettingsprocedure tegen president Dilma Rousseff. De vraag van de procureur komt er na verklaringen van Delcidio Amaral, de vroegere chef van de Arbeiderspartij van Roussef in de Senaat, die zelf betrokken zou zijn bij het Petrobrasschandaal en drie maanden in de gevangenis heeft gezeten, en nu meewerkt met het gerecht in ruil voor toekomstige kwijtscheldingen van straf.

Hij verklaarde dat Neves "zonder enige twijfel" voordeel heeft gehaald uit een frauduleus netwerk dat werd opgezet binnen het staatselektriciteitsbedrijf Furnas, met dezelfde bedrijven die betrokken waren bij de fraudenetwerken gelinkt aan staatsoliebedrijf Petrobras, en waardoor minstens 2 miljard dollar verloren ging.

Amaral beschuldigt Neves er ook van bankgegevens te hebben verborgen die zouden hebben aangetoond dat hij betrokken zou zijn geweest bij het zogenaamde mensalaoschandaal, waarin parlementaire stemmen werden gekocht door de meerderheidspartij in het parlement.

Neves zelf ontkent de onregelmatigheden, die zijn persdienst "oude verhalen" noemt "die al zijn onderzocht".

Amaral had in maart een politieke wervelstorm ontketend toen hij Dilma Rousseff en haar voorganger Luiz Ignacio Lula da Silva ervan beschuldigde op de hoogte te zijn geweest van het Petrobrasschandaal, en er zelfs voordeel uit zouden hebben gehaald. Hij verklaarde bovendien dat ook vicepresident Michel Temer zich schuldig had gemaakt aan corruptie.

Volgende week stemt de Senaat over de mogelijke voortzetting van de afzettingsprocedure tegen Rousseff, die er ook van beschuldigd wordt te hebben gesjoemeld met overheidsrekeningen in 2014 om gaten in de begroting te verbergen tijdens haar herverkiezingscampagne

Bron: Belga