Meer dan 1,8 miljoen Venezolanen tekenen petitie voor referendum tegen Maduro

door
Belga
Leestijd 2 min.

Meer dan 1,8 miljoen Venezolanen hebben een petitie ondertekend om een referendum te organiseren over de afzetting van president Nicolas Madura. De handtekeningen werden maandag overhandigd aan de verkiezingscommissie van het land, aldus de oppositiecoalitie Mesa de la Unidad (MUD). MUD-leider Jesus Torrealba zei op Twitter dat de voorstanders van het referendum 80 dozen overhandigden aan de nationale verkiezingscommissie met daarin 200.000 formulieren en 1,85 miljoen handtekeningen. De overhandiging gebeurde heimelijk bij dageraad, om geweld te vermijden door aanhangers van Maduro, aldus Torreallba.

De 1,85 miljoen handtekeningen zijn de eerste stap van het proces waarmee MUD hoopt Maduro af te zetten en nieuwe verkiezingen te organiseren. Nadat de commissie 198.000 handtekeningen (1 pct van de kiezers) heeft geverifieerd, moeten de organisatoren ook nog eens de handtekeningen verzamelen van 20 pct van de kiezers, zowat 4 miljoen mensen, vooraleer ze een datum kunnen vastleggen voor het referendum.

Die datum speelt een zeer belangrijke rol. Als de volksraadpleging plaatsvindt voor 10 januari en Maduro verliest, dan moeten volgens de Grondwet binnen de 30 dagen nieuwe verkiezingen worden georganiseerd. Als het referendum na die datum plaatsvindt, zal vicepresident Aristubulo Isturiz president worden als Maduro verliest, wat de oppositie zou beletten om het presidentschap over te nemen. Als Maduro het referendum wint, dan blijft hij president tot het einde van zijn termijn in 2019. Dat gebeurde ook bij het referendum rond de afzetting van de vorige president Hugo Chavez in 2004.

De aanhangers van de oppositie hebben de electorale commissie er eerder al van beschuldigd het proces om een referendum te organiseren te vertragen, omdat ze tot drie maal toe de vraag verwierp om de officiële petitie op te stellen die nodig is om handtekeningen te kunnen verzamelen.

De socialistische president heeft door de economische crisis in het land en de beschuldigingen tegen hem van politiek geweld, veel steun verloren in zijn land. Sinds de verkiezingen van december heeft de oppositie voor het eerst 17 jaar een meerderheid in het parlement.

bron: Belga