Kust verwacht komend weekend half miljoen dagtoeristen

Kust verwacht komend weekend half miljoen dagtoeristen

Met het aangekondigde zomerweer kan de toeristische sector aan de kust niet anders dan optimistisch vooruit blikken op het komende Hemelvaartsweekend. De kust verwacht een half miljoen dagtoeristen en ook de hotelboekingen lopen vlot binnen. Voor het komende weekend kan provinciebedrijf Westtoer op basis van de voorspellingen inschatten dat ruim 500.000 dagtoeristen naar de kust zullen reizen. “De kust is een vertrouwde kortbij-bestemming. Vakantiegangers hebben een ‘thuisgevoel’ aan de kust. Voor velen geeft een korte vakantie aan zee in het voorjaar een echte energieboost”, aldus Franky De Block, voorzitter van Westtoer.

Ook de ondernemers in het verblijfstoerisme zijn positief. De trend van last-minuteboekingen zet zich door, waardoor er nog geen exacte cijfers zijn, maar vorig jaar werd er afgeklokt op een gemiddelde bezettingsgraad van boven de 80 procent, zowel voor donderdag-, vrijdag- als zaterdagnacht. Bijna een vierde van de hotelgasten bleef drie nachten. Nog eens een vierde koos vorig jaar voor twee nachten.

De periode rond de zomerse topmaanden is ook heel belangrijk voor kust. Tweede derde van de toeristische omzet wordt gerealiseerd buiten het zomerseizoen. Voor toeristen zijn er ook tal van voordeelformules. Zo is er de Kustpas die toeristen kunnen gebruiken voor meer dan 40 kustattracties en recent werd Happy Trip gelanceerd, een all-in reisformule die het logement, de trein en kusttram bundelt in één pas.

bron: Belga