Kosovo vanaf vandaag 55e UEFA-lid

door
Belga
Leestijd 2 min.

Kosovo is vandaag tijdens het 40e UEFA-congres in het Hongaarse Boedapest officieel toegelaten als 55e lid van de Europese Voetbalbond. Bij een stemming gaven 28 leden groen licht, stemden 24 leden tegen en waren en twee ongeldige stemmen. Gezien de politieke situatie in het land hadden de Wereldvoetbalbond FIFA en de UEFA Kosovo officieel nog niet erkend. Kosovo, dat bijna alleen nog maar door Albanezen wordt bewoond, heeft zich van Servië afgescheurd en is sinds acht jaar onafhankelijk. Terwijl Belgrado die onafhankelijkheid niet aanvaardt, hebben meer dan honderd landen de jongste staat van Europa intussen volkenrechtelijk erkend.

Zo mocht Kosovo van de FIFA enkel vriendschappelijke wedstrijden spelen. Bij een toetreding bij de UEFA mogen er ook officiële interlands afgewerkt worden en dat kan de doorslag geven voor heel wat spelers om alsnog voor de Kosovaarse nationale ploeg te kiezen. Dat is mogelijk het geval bij Adnan Januzaj, die officieel al voor België speelde maar desondanks nog altijd voor Kosovo kan kiezen omdat het land niet erkend is bij UEFA en FIFA.

Adnan Januzaj koos twee jaar geleden in de aanloop naar het WK in Brazilië na maanden getouwtrek voor de Rode Duivels, al had de inmiddels 21-jarige winger van Manchester United toen naast België of Kosovo, ook voor Albanië, Turkije of Engeland kunnen kiezen. Na een schitterend debuutseizoen bij United kon hij bij de Belgische nationale ploeg echter geen potten breken en in de twee seizoenen na het WK kreeg hij het ook bij zijn club steeds moeilijker om zich door te zetten. Een uitleenbeurt aan Borussia Dortmund bracht begin dit seizoen geen soelaas. Sinds januari zit Januzaj opnieuw in Manchester, waar hij amper op speelgelegenheid kan rekenen. Zijn kansen om door bondscoach Marc Wilmots geselecteerd te worden voor het EK zijn dus bijzonder klein geworden. Bovendien weigerde Januzaj eind vorig jaar een oproeping voor de nationale beloftenploeg van Enzo Scifo, wat bij de Belgische bond maar matig geapprecieerd werd.

bron: Belga