Groen wil ook van engagement voor centrale in Genk-Langerlo af

Groen wil ook van engagement voor centrale in Genk-Langerlo af

Nu de Vlaamse regering heeft beslist geen subsidies toe te kennen aan biomassacentrale BEE in Gent, moet ze proberen ook onder haar engagement voor de subsidiëring van een gelijkaardige centrale in Langerlo bij Genk uit te komen. Dat heeft Vlaams fractieleider Björn Rzoska van oppositiepartij Groen vandaag verklaard in De Ochtend op Radio 1. Rzoska reageert tevreden op de beslissing om de biomassacentrale in de Gentse haven niet te subsidiëren. “Dit mag echter niet het eindpunt zijn, maar moet de start betekenen van een ernstig energiebeleid”, aldus Rzoska, voor wie ook de Vlaamse energieheffing – ook bekend als de Turteltaks – opnieuw op tafel moet komen. Een deel van de opbrengst van die heffing moest immers naar de subsidiëring van de Gentse centrale gaan.

Ook voor de biomassacentrale in Langerlo moet de regering-Bourgeois volgens de oppositiepartij onderzoeken of ze de geplande subsidiëring niet kan stopzetten. Volgens Rzoska is ook daar sprake van zowat 2 miljard euro.

Hij beseft wel dat alternatieven eveneens geld zullen kosten. “Het buitenland bewijst echter dat je met steun van de burgers en de private sector een heel eind kan lopen”, voert Rzoska aan. “Er staat ruim 250 miljard euro op onze spaarboekjes. Een inspirerende Vlaamse regering creëert een draagvlak voor hernieuwbare energie. De mensen zijn daar gevoelig voor, want ze weten dat het op deze manier niet verder kan”, gelooft de groene fractieleider.

bron: Belga