Franse staatssecretaris: “stopzetten TTIP-onderhandelingen meest waarschijnlijke optie”

Franse staatssecretaris:
Franse staatssecretaris: "stopzetten TTIP-onderhandelingen meest waarschijnlijke optie"

De Franse staatssecretaris voor Buitenlandse Handel, Matthias Fekl, stelt dat een stopzetting van de onderhandelingen over het Europees-Amerikaans vrijhandelsakkoord (TTIP) vandaag “de meest waarschijnlijke optie” is. Dat heeft hij vandaag op Europe 1 verklaard, in een interview naar aanleiding van de door Greenpeace gelekte onderhandelingsdocumenten. Greenpeace lekte gisteren 240 pagina’s documenten uit de onderhandelingen over een grootschalig Europees-Amerikaans vrijhandelsakkoord. Daaruit moet blijken dat de Europese en Amerikaanse voorstellen, onder meer op het vlak van milieu en volksgezondheid, nog erg ver uit elkaar liggen.

De Franse staatssecretaris uit in het interview kritiek op “de huidige geestesgesteldheid in de Verenigde Staten”. “Ik klaag al sinds een jaar de (Amerikaanse) houding aan”, klinkt het. “Europa biedt veel en krijgt er erg weinig voor terug. Dat is niet aanvaardbaar”.

Fekl vraagt onder andere meer respect voor de Europese bekommernissen op het vlak van milieu en klimaat. “Het heeft geen enkele zin om in december in Parijs (de internationale klimaatconferentie) COP 21 te houden en enkele maanden later een akkoord te tekenen dat de resultaten geleidelijk weer zou tenietdoen.”

Een ander breekpunt is het voorzorgsprincipe, dat door de EU verdedigd wordt. “De Amerikanen willen er niets over horen. Wij zitten daar met onderhandelingen die volledig vastzitten”, zegt Fekl. De VS willen de risico’s namelijk ‘managen’, in plaats van potentieel gevaarlijke producten van de markt te weren.

Eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström had de aandacht voor de gelekte onderhandelingsdocumenten eerder nog afgedaan als “een storm in een glas water”. “Handelsakkoorden zullen onze wetten over genetisch gemanipuleerde gewassen niet veranderen, of onze wetten over hoe we rundvlees produceren, of hoe het milieu beschermd wordt”, verzekerde ze op haar blog.

Bron: Belga