Naar Turkije zonder visum

An aircraft operated by Turkish Airlines takes off at Tegel airport in Berlin on April 10, 2016. / AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ

Vandaag stemt de Europese commissie hoogstwaarschijnlijk in met een afschaffing van de visumplicht voor Turkije. Omgekeerd belooft Turkije de visumplicht voor Europeanen af te schaffen.

Belgen die naar Turkije reizen, moeten vandaag een visum aanvragen. Dat is geen onoverkomelijke drempel, maar het is wel een kost van 20 euro en de nodige administratieve rompslomp. Als de commissie vandaag instemt met de afschaffing van de visumplicht voor Turkije, kunnen Turken op termijn visumvrij naar EU-landen reizen. Als Europa die maatregel definitief goedkeurt, zal Turkije ook de visumplicht voor EU-burgers die naar het land reizen, loslaten. Na de commissie moet het dossier wel nog naar het Europees parlement en de lidstaten.

Het visumvrij reizen is een onderdeel van de vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije die in maart gesloten werd. Daarbij worden migranten die illegaal in Griekenland aankomen, teruggestuurd naar Turkije als ze geen asiel aanvragen of als hun aanvraag is afgewezen. Voor elke Syrische migrant die wordt teruggestuurd naar Turkije, vangt Europa een vluchteling op die wel een correcte asielaanvraag heeft ingediend. In het akkoord werd vastgelegd dat Turkije tegen vandaag aan 72 voorwaarden moest voldoen.

Zware druk

Het ziet er niet naar uit dat de Turken in dat opzet geslaagd zijn. Rechten als de vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en het recht op een eerlijk proces staan er zelfs meer en meer onder druk. Toch zal de EU volgens betrouwbare bronnen plooien voor de regering van eerste minister Ahdmed Davutoglu. De Europese landen staan immers onder zware druk van de publieke opinie om iets te doen aan de vluchtelingencrisis. Wel zou de goedkeuring voorwaardelijk zijn. Dat betekent dat Turkije wel nog aan de gestelde voorwaarden zal moeten voldoen. Volgens diplomaten rest er nog werk in tien van de 72 domeinen.

Opmerkelijk: waarschijnlijk zullen niet veel Turken meteen van de maatregel gebruik kunnen maken. Ze hebben immers een biometrisch paspoort nodig. Dat is een paspoort waarop vingerafdrukken elektronisch zijn opgeslagen, zoals ook wij dat tegenwoordig kennen. Niet veel Turken beschikken op dit moment echter over een biometrisch paspoort.