Eerste bewaakte zwemzones aan kust in Blankenberge en De Haan

Eerste bewaakte zwemzones aan kust in Blankenberge en De Haan

Vanaf donderdag kunnen strandtoeristen aan de kust reeds bewaakt zwemmen in Blankenberge en De Haan. Daar verschijnen tijdens het Hemelvaartsweekend de eerste strandredders. Met het goede weer in het vooruitzicht raadt de Intercommunale Kustreddingsdiensten van West-Vlaanderen (IKWV) mensen die komend weekend willen zwemmen in de zee aan om naar Blankenberge of De Haan te gaan. Dat zijn voorlopig de enige twee kustgemeenten die de strandreddersposten bemannen. Zwemmen in zones die niet bewaakt zijn, wordt ten stelligste afgeraden. Er geldt een algemeen zwemverbod.

De komende weken worden ook de posten in de acht andere kustgemeenten geopend. In juli en augustus zijn 82 reddersposten bemand langs de kust. De andere gemeenten wachten tot de temperatuur van zeewater gestegen is. Het water is nu amper een tiental graden, waardoor er een vergroot risico is op een spierkramp of hartfalen.

IKWV roept ook op om kinderen te voorzien van een anti-verdwaalarmbandje. Die bandjes zijn komend weekend al verkrijgbaar. De reddingsdiensten pakken dit jaar ook uit met een nieuwe campagne rond het graven van putten, namelijk “Graaf je eigen graf niet”, naar aanleiding van een dodelijk incident in 2015. Er wordt onder meer aangeraden geen putten te graven die dieper zijn dan de kniehoogte van de kleinste persoon in de groep.

bron: Belga