Defensie toont onbemande vliegtuigjes die Antwerpse haven mee bewaken

Defensie toont onbemande vliegtuigjes die Antwerpse haven mee bewaken

Het Belgisch leger heeft dinsdag de UAV’s – onbemande minivliegtuigen – getoond, waarmee sinds begin april samen met de scheepvaartpolitie de Antwerpse haven wordt bewaakt tegen terroristische activiteiten. De toestellen hebben een spanwijdte van zo’n 9 meter en kunnen tot 10 uur lang vliegen. De Belgische vloot overschreed enkele weken geleden met de zogenaamde B-Hunters ook de kaap van 5.000 vlieguren. Drones wil men de onbemande luchtvaarttuigen niet noemen. Ze hebben wel enkel een piloot op de grond, maar voor de rest heeft het toestel wel gewoon vleugels en propellors. Het belangrijkste onderdeel is wellicht de camera, die vanop de gewoonlijke vlieghoogte van twee kilometer toch nog beweging kan waarnemen op de grond.

Met die camera wordt sinds april, kort na de aanslagen in Brussel, vanop het militair vliegveld van Brasschaat op vraag van de politie overdag en ’s nachts de Antwerpse haven bewaakt, een oppervlakte van 13.000 hectare. “De inzet gebeurt op twee vlakken, structureel op dagbasis en met ad hocvluchten. Een verbindingsofficier van het leger zit mee in de meldkamer, zodat snel informatie kan worden gedeeld”, zei Jeroen Nissen, waarnemend hoofd van de Antwerpse scheepvaartpolitie. Precieze details over de inzet voor ‘Operatie Vigilant Guardian’ werden uit veiligheidsoverwegingen niet gegeven.

De UAV’s werden in 2002 geleverd. Ze werden in het verleden al ingezet in Congo en Bosnië. Tegenwoordig controleert de vloot op zee ook schepen op illegaal ontgassen. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) kwam de toestellen bekijken. Een tweetal maanden geleden werd de symbolische kaap van 5.000 vlieguren overschreden.

bron: Belga